Zomer Tips

Honden kunnen niet zweten !

Denk er aan dat honden niet kunnen zweten, Dat betekent: niet te lang, niet te wild, niet te uitbundig spelen tijdens heet weer. Laat je hond lekker zelf een koel plekje zoeken om te gaan liggen. Ga niet te lang wandelen op het heetst van de dag. Beter is om ’s ochtends vroeg of ’s avonds als het weer wat afgekoeld is een langere wandeling te gaan maken. 

Let ook op met lopen op asfalt op een hete zomerdag. Asfalt wordt enorm heet en wij hebben onze schoenen als bescherming maar de hond kan de blaren op zijn poten lopen. 

Ga ook niet met de hond fietsen als het boven de 20 graden is.

Ook honden kunnen in de zon verbranden!

Vooral de honden met een witte snuit hebben een hele zongevoelige neusrug, daar waar het roze van de huid door heen schijnt, daar verbrandt de huid gemakkelijk. Je kunt de neus goed insmeren met een hoge factor(waterproof) zonnebrandcrème.

Bevangen door de hitte.

Als je hond extreem veel hijgt en een daarbij een beetje een grauwe tong heeft, angstige ogen heeft, een dronkemansloopje laat zien of zelfs omvalt, dan kan er sprake zijn van  oververhitting.

Breng de hond onmiddellijk uit de zon naar een koele plaats!

  • Geef de hond koel drinkwater (niet ijskoud). Probeer de hond te koelen door natte handdoeken op zijn lichaam te leggen. Vervang deze handdoeken regelmatig omdat die meteen warm worden als je ze op de hond legt. 
  • Spuit de hond niet nat met de tuinslang, want dan gaan de bloedvaten vernauwen en kan de hond de warmte niet meer kwijt. Ook is er dan kans op plaatselijke onderkoeling. 
  • Giet geen water in de bek van de hond als deze niet volledig bij kennis is. Geef de hond pas water als hij zelf in staat is te drinken.

Om de hond tijdens erg warme dagen toch een koele plek te geven zijn er tegenwoordig koelmatten te koop (dit zijn matjes die gevuld zijn met gel, wanneer de hond er op gaat liggen of door de mat even in water te leggen wordt de coolgel geactiveerd en blijft de mat uren koel. Ideaal!

Tijdens wandelingen of in de auto kan de hond eventueel een koelband om, dit is een halsband met dezelfde kwaliteiten als de koelmat. 

De grote slagaders lopen door de hals dus met een koelband op die plaats wordt het bloed van de hond direct gekoeld en voelt hij zich gelijk al een stuk prettiger. 

Leg de koelmat of koelband niet in de diepvries om hem nog kouder te maken! 

Pas op met tocht!

Laat de hond niet op de tocht gaan liggen, net als wij kan hij zo een flinke verkoudheid oplopen.
Laat de hond zijn kop niet uit het open raampje van de rijdende auto steken; ze kunnen daar een oog- of oorontsteking van oplopen en bedenk dat het niet prettig is als een vlieg o.i.d. met een snelheid van ca. 60 km per uur tegen je hond aanvliegt. Maak geen lange autoritten met de hond, hij ligt misschien op de grond wel uit de zon maar daar beneden op de vloer is erg weinig frisse lucht ! 

Laat je hond niet achter in een geparkeerde auto; ook niet voor 5 minuutjes en ook niet met de raampjes open. Bij warm weer loopt de temperatuur in de auto binnen enkele minuten op naar 35-45 gr Celsius!! De lichaamstemperatuur van de hond gaat enorm snel omhoog, met alle gevolgen van dien.


Maak geen lange autoritten met de hond. Hij ligt misschien op de grond wel uit de zon maar daar beneden op de vloer is erg weinig frisse lucht!

Leve de vakantie!

  • Gaat de hond mee? Laat hem tijdens de reis dan niet in de caravan mee rijden.Als u plotseling moet stoppen of sterk moet remmen wordt de hond in de caravan gelanceerd!
  • Gaat u lekker naar het strand of een dagje weg? Laat de hond niet in de afgesloten caravan of tent achter. Misschien staat hij lekker in de schaduw als u weg gaat, maar de zon draait en een paar uur later wordt die koele caravan of frisse tent een oven!

Gaat u naar het zuiden, denk dan aan goede preventie tegen teken, muggen en zandvliegen. Deze kunnen akelig en dodelijke ziekten (o.a. Ziekte van Lyme, Babesia (of Babesiosis), Ehrlichia, Leishmania en Hartworm) overbrengen, die zich niet altijd meteen openbaren maar die zeer gevaarlijk kunnen zijn. 

Ook in Nederland is een tekenband of druppels in de zomermaanden aan te bevelen! 

 

Pas op met zwemmen!

 

Laat de hond nooit zwemmen als hij niet volledig is ingeënt. De hond dient ook ingeënt te zijn voor de ziekte van Weil.

Let goed op de kwaliteit van het (vooral stilstaande) water. Blauwe alg, botulisme, de hond (en wij ook) kan er goed ziek van worden. Liggen er dode vissen en/of vogels aan de kant laat de hond dan niet drinken en niet zwemmen.

Als de hond het erg warm heeft, laat hem eerst pootje baden om wat af te koelen voordat hij in het water springt.

Pups zwemmen meestal nog niet.

Dat heeft alles te maken met voldoende zelfvertrouwen.

Laat de pup rustig kennis maken met het water, spetter hem niet nat, dwing hem niet en gooi hem zeker niet in het water!

Als de hond geen nare ervaring opdoet met water in zijn puppy tijd dan gaat hij later vanzelf wel te water, zwemmen met je hond is leuk, maar geef hem de tijd zijn terughoudendheid te overwinnen.

 

Lekker ijs!

Voer je hond geen mensen ijs, het is niet goed voor hem. Geef hem maar een gewoon ijsklontje, hij vindt het een lekker koud speeltje, heerlijk om op te sabbelen. Je kunt ook een paar stukjes hondenworst in water invriezen in een ijsklontjesvorm; je krijgt dan een super lekker hondenijsje.


 
Tot slot, let op dat  de hond op een warme zomerdag altijd fris drinkwater tot zijn beschikking heeft, een waterbak die een poosje in de zon staat, staat vol met lauw/warm water en is geen traktatie als je dorst hebt!